Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/r103553bubu/public_html/wp-content/themes/buburuza/functions.php on line 199
In ce categorie se afla copilul tau?
1. ii place tare mult sa citeasca
2. asa si asa
3. nu-i place deloc sa citeasca
Scopul nostru si obiectivul tau: sa-l aduci in prima categorie, astfel incat sa-l motivezi si sa citeasca de placere.
Cum poti face asta?
Uite cateva trucuri care o sa te ajute sa-l motivezi sa citeasca mai mult.
1. Aloca timp pentru lectura.
Daca al tau copil are un program plin si cititul ar trebui cumva strecurat printre cursurile de dans si engleza, e clar ca lectura ar putea deveni usor o corvoada nedorita. In schimb, aloca timp special pentru lectura – un timp placut, de relaxare, fara presiune.
2. Stabileste regulat momente in care copilul tau va citi cu voce tare.
Alege o varietate de carti capabile sa-i trezeasca interesul si ai grija sa fie carti si texte pentru varsta sa. Cartile audio sunt o alta optiune excelenta pentru cititorii incepatori. Si nu abandona acest ritual de a citi din cand in cand cu voce tare pe masura ce copilul inainteaza in varsta – nimeni nu este prea mare ca sa citeasca cu voce tare.
3. Asigura-te ca materialul de lectura nu depaseste abilitatile de citire ale copilului.
Poate ca exista interes in realitate, dar daca i-ai oferit o carte prea greu de citit, automat motivatia copilului va scadea.
4. Creaza un colt de lectura confortabil pentru copil.
Acesta ar trebui sa fie un spatiu special care sa-l incurajeze sa citeasca. Trebuie sa se simta confortabil in el si stimulat sa deschida o carte care ii atrage atentia. Poti alege un fotoliu comod sau o bancuta cu multe pernute decorate. Cartile ar trebui sa fie la indemana sa pentru a le putea atinge, rasfoi si descoperi. Astfel, cel mic va fi stimulat sa-si petreaca timpul in compania unei carti bune!
5. Cauta o varietate de materiale de lectura (carti, reviste, brosuri etc)
Multi copii se reped asupra rafturilor cu fictiune din biblioteca, dar nu se opresc aici. Exista multe alte genuri de lectura care merita luate in considerare: carti cu glume, carti de bucate, carti cu tutoriale, romane grafice, biografii etc. Si revistele pot fi o modalitate excelenta de a incuraja copilul sa citeasca.
6. Incearca lectura in tandem
Alaturi de un prieten, un frate sau chiar de un adult, copilul isi poate imbunatati cursivitatea in citire. In plus, incet incet o sa se simte mai confortabil sa citeasca apoi singur.
7. Roaga copilul sa citeasca ceva interesant surioarei sau fratelui mai mic
O sa se simta util si foarte increzator in fortele sale proprii. Acest lucru ofera o practica excelenta pentru copil, dar nu o sa o simta ca pe o corvoada. Din contra. O sa-i faca placere.
8. Lasa umorul sa declanseze magia
Alege o carte amuzanta pe nivelul de lectura al copilului si citeste-i tu primul capitol cu voce tare. Dupa aceea, opreste-te. Daca cel mic vrea sa afle ce s-a intamplat in continuare, va trebui sa citeasca singur mai departe.
9. Fii si tu un model pentru el
Arata-ti si tu dragostea pentru lectura. Cand copilul te vede pe tine ca citesti, atunci va simti si el o motivatie mai mare sa faca acest lucru si sa-si descopere pasiunea pentru carti.
10. Ofera-i acces la carti diverse
Pentru aceasta, puteti sa mergeti la o biblioteca publica sau sa faceti schimb de carti cu prietenii de joaca sau colegii de la scoala. Cand copilul tau vrea sa citeasca, asigura-te ca are o carte buna pe care sa puna mana. Chiar daca e incepator, lasa-l sa rasfoiasca reviste si carti cu imagini, texte mari, abtibilduri.
Si tot asa, poti duce joaca mai departe. La 5 sau 10 carti citite, il poti rasplati pe cel mic cu o zi speciala de gatit inghetata sau alte activitati pe care le adora. Fii atent/a la subiectele de interes pentru copilul tau si mergi in acea directie. Ii plac animalele? Minunat – cauta carti despre animale, caini, pisicute, medici veterinari etc.
Este pasionat de corpul uman? Alege carti de unde poate afla mai mult, la nivelul sau de cunostinte, despre cum functioneaza organismul nostru. Ofera-i posibilitatea sa aleaga. Spune: “Uite, mergem la biblioteca si poti sa-ti alegi 3 carti pe care ti le doresti tu.” sau “Vreau sa-ti cumpar o carte, dar nu ma pot decide daca sa o aleg pe aceasta sau pe aceasta. Tu ce spui?”.
In cele din urma, o sa reusesti sa-l atragi tot mai mult spre minunata lume a cartilor.