Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/r103553bubu/public_html/wp-content/themes/buburuza/functions.php on line 199
Daca te simti pierdut atunci cand copilul iti cere sa-l ajuti la matematica, sa stii ca nu esti singur. Profesorii, parintii, doctoranzii se simt uneori descurajati de matematica. Adauga la asta faptul ca matematica nu este atat de interactiva pe cat ne-am dori sa fie, mai ales la varste mici.
Dar, nu va ingrijorati! Exista sperante! Exista tot mai multe dovezi care arata ca modul in care copiii inteleg matematica este influentat de modul in care parintii, profesorii si colegii vorbesc despre ea.
Cum sa-ti ajuti copilul la matematica?
1. Evita sa spui: “Esti jalnic la matematica”. In schimb, ramai pozitiv!
Acesta este probabil cel mai bun sfat care il poate ajuta pe copil sa continue sa invete, sa-si dea silinta, sa lucreze si sa devina mai bun la matematica. Daca il descurajezi, va ajunge sa creada si el ca nu este bun la matematica… si chiar asa va fi. Daca simti sa-i spui: “E ok ca nu esti bun la matematica; nici eu nu am fost.”, musca-ti limba. Cercetarile sugereaza ca acest concept de a fi o “fire matematica” este doar un mit.
In schimb, incearca sa te concentrezi pe dificultate si efort; ii poti spune “Inteleg cat de dificila este pentru tine. A fost dificil si pentru mine.” sau “Nu-ti face griji daca ti se pare ca nu poti sa rezolvi acum aceste probleme. S-ar putea sa nu le intelegi inca, dar sunt increzator ca le putem rezolva impreuna.”
2. Vorbeste despre matematica
Asta nu inseamna ca trebuie sa faci o statistica nuantata sau sa dezbati vreo ecuatie. Sa vorbesti despre matematica e la fel de simplu cum ar fi sa numeri norii sau sa ghicesti inaltimile. Acest lucru este deosebit de important pentru copiii mici care trebui sa se gandeasca la matematica in mod confortabil. Asa vor realiza ca matematica este parte din lume. Pune intrebari si stimuleaza gandirea matematica.
Iata cateva exemple:
– Cate rosii am aici? Cate as avea daca tu ai manca una chiar acum?
– Cum ar arata jumatate din castravete?
– Cum as putea imparti aceste fructe in mod egal?
– Cate carti vei imparti pentru fiecare?
– Cat trebuie sa platim pentru ceea ce avem in cos?
3. Conecteaza matematica cu ceea ce este interesant pentru copil
Ii plac animalele? Provoaca-l sa exploreze cate animale se afla intr-o gradina zoologica. Ii plac jocurile de rol? Jucati-va de-a magazinul si cumparaturile. Ii plac camioanele de pompieri? Aflati impreuna cat de grele sunt sau cata apa pot pompa pe minut. Dar, jocurile video? Daca da, provoaca-l sa-si inregistreze rezultatele intr-un tabel sau pe un grafic.
Acestea sunt toate modalitati ingenioase de a face ca matematica sa fie atractiva pentru cei mici, inca de la varsta mica.
4. Provoaca-l pe cel mic sa te invete el matematica
Iata o modalitate excelenta de a invata ceva – predand. Astfel, copiii isi pot consolida cunostintele, iar activitatea va fi tare interactiva pentru ei pentru ca se vor transforma in “profesori”. Asta o sa-i amuze, dar o sa-i si ajute sa invete mai usor la matematica, sa repete si sa exerseze.
De asemenea, vor fi stimulati sa invete sa explice ceea ce au invatat, iar asta ajuta la fixarea cunostintelor. Cand va confruntati cu o intrebare la care nu poti raspunde, spune copilului ca te-ai blocat si si provoaca-l pe el sa descopere solutia si sa ti-o explice si tie.
5. Ia-o usor
Trebuie sa ai rabdare ca sa-ti ajuti copilul la matematica. Daca tu iti pierzi rabdarea, il acuzi ca nu intelege, ca nu se descurca si nu stie ce sa faca, toate aceste lucruri sunt contra-productive. In schimb, luati pauze dese, cere ajutorul unui profesionist daca crezi ca ai nevoie. Retine ca fiecare are propriul ritm de invatare a matematicii.
6. Cauta modalitati interactive de a preda matematica
Jucati boardgame-uri, gatiti impreuna (si folositi unitatile de masura), foloseste-te de sport (cum ar fi fotbal) ca sa explici copilului unele concepte matematice, citeste carti care ii ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitatile matematice, folositi grafice pentru liste de to-do, jucati ceva interesant inainte de a incepe temele la matematica.
Frustrarea este un sentiment care apare frecvent in randul scolarilor atunci cand este vorba despre matematica. Unul din cele mai bune lucruri pe care le poti face este sa incurajezi copilul sa vorbeasca despre asta. Spune-i ca toata lumea se confrunta cu provocari si ca poate deveni mai bun la matematica incetul cu incetul.