Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/r103553bubu/public_html/wp-content/themes/buburuza/functions.php on line 199
Buna organizare ii poate ajuta pe cei mici de la cea mai frageda varsta. S-ar putea sa fie nevoie de un pic de efort la inceput, dar pe termen lung merita ca cei mici sa deprinda abilitatile de organizare. Iata cateva sfaturi practice pentru a-ti ajuta copilul sa fie mai organizat, atat acasa, cat si la scoala.
8 Trucuri sa-ti ajuti copilul sa fie mai organizat
1. Faceti impreuna o lista cu sarcini
Dupa ce copilul cunoaste care sunt toti pasii pe care ii presupune o anumita sarcina, ajuta-l sa-si faca o lista de sarcini. Include pe aceasta temele si treburile casnice care cad in responsabilitatea sa. Incurajeaza copilul sa puna lista la vedere, asa incat sa o poata verifica des, pe masura ce bifeaza fiecare sarcina.
2. Stabileste impreuna cu el o rutina zilnica
Un program regulat il poate ajuta pe copil sa stie la ce se poate astepta pe parcursul unei zile. Pentru aceasta, poti sa folosesti o tabla interactiva, cu imagini, ceasuri si alte strategii pentru gestionarea timpului.
3. Introdu notiunile de calendar si gestionare a timpului
De exemplu, incurajeaza copilul sa noteze sarcinile importante pe un calendar si sa estimeze cat timp va dura fiecare sarcina in parte. Dupa ce finalizeaza o sarcina, intreaba-l daca a estimat corect sau nu la inceput.
Daca este nevoie, ii poti propune niste ajustari pentru urmatoarea lista. Astfel, copilul se va deprinde usor cu gestionarea timpului si va sti cam de cat timp are nevoie ca sa-si termine temele sau sarcinile casnice.
4. Amenajeaza un spatiu de lucru organizat
Orice copil se va simti mult mai bine intr-un astfel de spatiu. Pentru asta, foloseste cutii, dosare, etajere, dulapuri si orice alte obiecte care il pot ajuta sa-si puna lucrurile in ordine. Astfel, va sti de fiecare data de unde sa le ia si unde sa le puna inapoi.
5. Imparte sarcinile pe etape
Cand vine vorba despre proiecte de scoala sau treburi casnice, invata-l pe cel mic sa gadeasca in etape mici si usor de gestionat. Acest lucru il va ajuta sa-si dea seama ca fiecare sarcina are un inceput, un mijloc si un sfarsit, ceea ce poate face ca proiectul sa faca mai putin coplesitor.
De exemplu, daca vrei sa-l inveti pe copilul tau sa faca masa, explica-i asa: prima data, trebuie sa stranga firimiturile de pe masa, apoi sa puna vasele in masina de spalat vase si la final sa curete masa cu un burete.
6. Verifica periodic rucsacul copilului
Rucsacul sau reprezinta o conexiune esentiala intre casa si scoala. Prin urmare, este important ca acesta sa fie organizat si ingrijit. Cam o data pe saptamana ar trebui sa-ti faci timp sa cureti si sa organizezi rucsacul scolarului.
7. Foloseste-te de culori pentru a face ca organizarea sa fie interactiva
De exemplu, poti sa aloci fiecarei discipline scolare o anumita culoare. Astfel, dosarele si caietele verzi pot fi pentru engleza, iar cele albastre pentru matematica.
Foloseste dosare colorate pentru cele care contin fise ce trebuie semnate si predate din nou profesorului. Poti sugerea copilului sa foloseasca pixuri de diferite culori pentru a se corecta singur sau pentru a adauga idei intr-un anumit proiect.
8. Ajuta copilul sa gandeasca in avans
De exemplu, inainte sa mergeti la culcare, vorbiti putin despre planurile de a doua zi. Acest lucru ii poate face pe copii sa se simta in siguranta si in control. De asemenea, tot acum puteti planifica modul in care veti gestiona situatia daca apar anumite modificari in program.
Cu toate aceste sfaturi la indemana avem incredere ca va fi mai simplu sa-l determini pe cel mic sa fie mai organizat cu propriile lucruri si cu responsabilitatile sale de scoala si de acasa.