ClickCease
Coș de cumpărături
Contactează-ne +40 728 821 935
Livrare gratuită pentru comenzile peste 200 lei

Ce înseamnă un program echilibrat pentru mame


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/r103553bubu/public_html/wp-content/themes/buburuza/functions.php on line 199

 

Toate femeile care se pregătesc să devină sau sunt mame aspiră la un program echilibrat, în care somnul se regăsește constant în rutină, sunt mereu ajutate și ascultate, au timp pentru ele, fac sport și mănâncă regulat cele 3 mese. Realitatea este destul de diferită. Maternitatea vine cu numeroase provocări, perioade dificile și stres. Sunt multe nopți nedormite, nenumărate momente când doar bebelușul este în centrul atenției fără a se ocupa de propria persoană și așa mai departe, însă nașterea și creșterea unui copil aduc extrem de multă bucurie și împlinire unei mame. De aceea, este important ca pe cât se poate o mamă să aibă grijă de ea și de starea ei de bine, pentru a-i putea oferi ulterior și copilului echilibru.

Îți propun o listă de activități și obiceiuri care mi s-au părut utile și au dat rezultate. Ordinea este aleatorie și poți începe cu ce dorești.

 

  1. Acordă-ți în fiecare zi timp pentru tine

Poate că deja a devenit clișeu această recomandare pe care o auzi din toate părțile, însă timpul pentru sine este prețios pentru orice persoană, în special pentru mame. Probabil te vei întreba de ce. Creșterea și îngrijirea unui copil necesită suficiente resurse din partea unei mame, mai ales în primii ani de viață ai bebelușului: energie, răbdare, timp, disponibilitate emoțională.

Timpul pentru tine este fundamental și înseamnă să faci orice activitate te face pe fericită. Practic, iei o pauză de la rutina în care totul se învârte în jurul celui mic/celei mici. Îți sugerez să ieși în oraș cu prietenii (fără copii, bineînțeles), să-ți dezvolți o pasiune, activitățile relaxante (o plimbare în parc, o călătorie, un film bun, citirea unei cărți) și hobby-urile sunt doar câteva astfel de exemple. Totodată, practicarea metodelor de relaxare precum yoga sau mindfulness sunt benefice pentru corp și minte, oferindu-ți o meritată pauză și contribuind la realizarea unui program echilibrat.

  1. Odihnește-te

Oboseala mamelor este una dintre dintre provocările cu care acestea se confruntă cel mai des, fie imediat după naștere, fie în primii ani de viață a copiilor. Atunci când există o cantitate insuficientă de somn sau o calitate scăzută, acest fapt pune amprenta pe funcționarea mamelor. Cu toate acestea, odihna insuficientă este un aspect inevitabil al vieții de părinte.

Pe de alta parte, privarea de somn are ca efecte resimțite compromiterea capacității de concentrare, de memorare sau de amintire a diferitelor informații, luarea unor decizii. La nivel emoțional, se manifestă prin iritabilitate, anxietate, o reducere a abilității de a rămâne calmi în fața unor stimuli negativi.

Pentru a ajunge la un echilibru, este momentul să faci din odihnă o prioritate. În loc de a-ți ocupa timpul cu altceva precum spălatul vaselor, curățenie, călcat sau alte activități încearcă să te odihnești pentru a funcționa bine, pentru a lua cele mai bune decizii, siguranță și performanță.

  1. Solicită ajutor atunci când ai nevoie

Creșterea și îngrijirea unui copil presupune implicarea partenerului în tot ceea ce ține de acesta, dar și în activitățile legate de casă. Împărțiți sarcinile, astfel încât să nu fi copleșită de toate. Atunci când vrei să te odihnești, nu ezita să ceri ajutorul din partea altor persoane (familie, rude, prieteni) pentru a avea grijă de copil. Dacă simți că volumul sarcinilor casnice te depășește, cauta alternative. De exemplu, poți apela la o femeie sau o firmă specializată de curățenie. Acest lucru nu te face o mama mai puțin bună, de aceea nu ar trebui să te simți vinovată de adoptarea unei astfel de decizii.

  1. Evită să te compari cu alte mame

O greșală pe care o fac multe mame este să se compare cu altele, astfel încât se nasc diferite frustrări, dezamăgiri, vină, chiar neîncredere în propriile capacități. Atunci când te compari, este imposibil să ai în vedere toți factorii implicații, întrucât nu ai cum să știi toate detaliile vieții celuilalt. Cu toate acestea, este mult mai util să ne comparăm cu noi înșine, să ne uităm la evoluția noastră, la lecțiile pe care le-am învățat de când am devenit părinți.

  1. Fă mișcare cât mai des

 

Încearcă să faci mișcare prin orice mijloace și să ieși cât mai des din casă, chiar și pentru o scurtă plimbare. Mersul pe jos, petrecerea timpului în aer liber și pauza pe care o iei astfel de la rutină îți vor aduce o îmbunătățire a stării de spirit. Activitatea fizica are efect antidepresiv, de aceea este important să incluzi în programul tău, atât cât reușești, o activitate ce necesită cât mai multă mișcare.

 

  1. Exprimă-ți emoțiile, nu le reprima

În momentul în care emoțiile sunt prea dificil de suportat, încercăm să le reprimăm, dar acestea nu dispar, ba chiar se întorc împotriva noastră mult mai puternic. O rezolvare la această problemă presupune să numești emoțiile pe care le simți și să încerci să afli ce anume îți transmit, de ce apar, cum să le alungi. Îți recomand să vorbești despre ceea ce simți, să-ți împărtășești experiențele, trăirile, emoțiile cu o persoană cu care te simți în largul tău, care te va asculta, sprijini și care nu te-ar judeca. Trebuie să fie o persoană de încredere, precum partenerul, mama, o prietenă sau chiar familia îți pot oferi sfaturile și suportul de care ai nevoie. Simplul fapt de a discuta despre aceste emoții și a fi ascultată îți poate îmbunătăți substanțial starea de bine. Deseori, a povesti despre greutățile pe care le întâmpini te va ajuta în dezvoltarea emoțională, îți vor așeza lucrurile în perspectivă și vei începe să cauți soluții.

  1. Dezvoltă-ți o rețea de suport

Odată cu apariția copiilor, unele relații sociale se pierd și altele noi se dezvoltă, însă este important să existe, întrucât mențin starea de bine și sănătatea mintală. În perioadele dificile și vulnerabile de la începutul maternității, mamele au nevoie de sprijinul oferit de persoanele apropiate și de socializare.

O variantă constă într-o rețea de suport, adică acele relații pe care le creezi cu persoane cu care rezonezi, în care te poți baza, care îți oferă sprijin și în care poți avea încredere. O altă variantă constă în participarea în cadrul grupurilor de suport pentru mame. Organizate fie în mediul fizic sau online, aceste întruniri ajută mamele să vorbească despre provocările și dificultățile cu care se confruntă, să primească și să ofere susținere celorlalte participante și să învețe din experiențele povestite.

  1. Ai grijă de relația de cuplu

 

 

În momentul în care devii mama este tot mai dificil să dedici la fel de mult timp, energie relației de cuplu, de aceea îți recomand să vorbești deschis despre nevoile și dificultățile pe care le întâmpinați. Este important să căutați soluții împreună, iar când este posibil să petreceți timp împreună, singuri. Poate o călătorie sau o cină în oraș vă poate ajuta.

 

 

 

  1. Cunoaște-ți nevoile și împlinește-le

Se întâmplă multe momente când resursele noastre ajung la limită, dând naștere unor nevoi neîmplinite, de la cele fiziologice (de bază), până la cele de auto-realizare, după modelul piramidei lui Maslow. De aceea, devine mult mai greu să le putem răspunde copiilor așa cum ne-am dori.

Pentru a-i asigura copilului toate cele necesare, o mamă poate ajunge să pună pe plan secundar nevoile ei care o împlinesc și o fac fericită pentru a se dedica în totalitate celui/celei mic/i. Ca efecte resimțite apar deseori dificultăți de relaționare, frustrare, oboseală. În timp, aceste efecte vor fi tot mai accentuate, iar neglijarea propriilor nevoi poate duce la afectarea sănătății fizice și psihice.

  1. Ajustează-ți așteptările nerealiste

Multe mame au tendința de a-și crea niște standarde nerealiste, ce derivă din vocea interioară critică care le zice că nu sunt suficient de bune sau că nu fac destule. Aceste standarde impuse și imposibilitatea de a le atinge împiedică mamele să ajungă echilibrate, provocându-le un puternic stres emoțional, disconfort, precum și stări de furie, vină, dezamăgire, chiar frustrare.

O recomandare ar fi să încerci să faci mai flexible aceste standarde nerealiste, începând să-ți dai voie să faci lucrurile imperfect. Un alt pas ar fi să aduci contraargumente la autocritica aspră care vine odată cu nereușitele și să ne concentrăm pe aspectele positive: ce am reușit? Ce a mers totuși bine?

 

Ce alte obiceiuri/idei/recomandări mai ai? Lasă-ne în comentarii sugestii care te-au ajutat și pe care deja le-ai experimentat ca să ajutăm și alte mămici ce se confruntă cu diverse probleme, căutând un echilibru.

S-ar putea să îți placă sau să îți fie de folos și 8 Animale de companie pentru copii

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter-ul buburuzei
Produsul a fost adăugat în coș!