Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/r103553bubu/public_html/wp-content/themes/buburuza/functions.php on line 199
In zilele de vara cu soare puternic, majoritatea adultilor poarta ochelari de soare atunci cand sunt la volan sau in exterior. Cu toate acestea, cat de des vezi copii care poarta ochelari de soare? Foarte rar, din pacate. Copiii ar trebui sa-si protejeze ochii de soare la fel de mult ca si adultii. Expunerea la radiatii UV poate dauna atat ochilor, cat si pielii, iar efectul cumulativ al razelor UV poate fi foarte daunator.
Multi parinti au intentii bune. Din cei 73% dintre adultii care poarta ochelari de soare, 58% isi incurajeaza copiii sa poarte ochelari de soare. Acest lucru poate dura putin timp, dar este important sa fii consecvent. Adesea, ochelarii de soare pentru copii se pierd, se rup sau nu mai sunt inlocuiti.
Copiii care au ochii albastri prezinta un risc mai mare de deteriorare a vederii din cauza razelor UV decat copiii cu ochii caprui. Prin urmare, parintii care au copii cu ochi albastri ar trebui sa fie constienti ca nivelul de protectie oculara pentru cei mici este critic.
Mai ales in zilele de plaja, unde exista o expunere semnificativa la soare, copiii sunt expusi riscului de arsura solara a ochilor. Daunele UV pot aparea in mai multe forme diferite si pot duce la:
- fotokeratita – cunoscuta si sub denumirea de arsura solara a ochiului sau “orbire zapada”. Fotokeratita poate provoca pierderea vederii pana la 48 de ore.
- cataracta – aceasta ceata progresiva a lentilei ochiului poate provoca pierderea lenta a vederii.
- ochiul surferului – este o afectiune in crestere care se manifesta la suprafata ochiului prin mancarimi si umflaturi. Poate fi foarte deranjanta.
- degeneratia maculara provocata de varsta – razele UV pot deteriora macula ochiului, care poate estompa vederea si culorile neutre.
Iata cateva sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa faca din purtatul ochelarilor de soare un obicei sanatos:
- modeleaza obiceiuri bune pentru purtarea ochelarilor. Poarta tu ochelarii de soare atunci cand esti afara si soarele este foarte puternic. Uneori, ochelarii de soare sunt utili chiar si atunci cand sunt nori, pentru ca razele ultraviolete pot fi intense.
- alege ochelari de soare care blocheaza 99 pana la 100% din razele UVA si UVB.
- opteaza pentru lentile din policarbonat. Acestea rezista mai bine la uzura, mai ales daca copilul practica sport.
- lasa-l pe cel mic sa te ajute sa-i alegi ochelarii preferati. Exista mai multe sanse sa-i poarte, daca i-a ales chiar el.
Ochelarii raman la mama. In loc sa-ti lasi copilul sa aiba grija de ochelarii lui de soare, pastreaza-i la tine in geanta, ca sa-i gasesti usor atunci cand e nevoie de ei. Acest lucru impiedica spargerea, pierderea sau uitarea ochelarilor acasa.
Respecta aceste sfaturi si astfel vei reusi sa protejezi mai bine ochii copilului tau, sa-i insufli obiceiuri pozitive pentru protectia vederii.