Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/r103553bubu/public_html/wp-content/themes/buburuza/functions.php on line 199
Fie ca voi, parintii, ati adoptat o dieta vegetariana de ceva timp, fie ca al vostru copil a venit intr-o zi si v-a spus ca vrea sa devina vegetarian, iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa cresteti un copil vegetarian sanatos. Daca din dieta copilului se elimina carnea, in continuare trebuie sa te asiguri ca cel mic primeste nutrientii de care are nevoie.
1. Concentreaza-te pe nutrienti
Organismele din domeniul sanatatii recomanda sa acordati o atentie deosebita urmatorilor nutrienti daca familia voastra urmeaza o dieta vegetariana: proteine, calciu, fier, zinc si vitamina B12. Pentru a te asigura ca cel mic primeste acesti nutrienti zilnic, este important sa incluzi in dieta sa o varietate de alimente.
– Proteine. Acestea ajuta la construirea, mentinerea si inlocuirea tesuturilor din organism, sustinerea inimii si producerea hemoglobinei. Proteinele sunt esentiale pentru cresterea si sanatatea corpului. Nevoile de proteine ale copiilor pot fi satisfacute cu usurinta prin consumul urmatoarelor alimente care se incadreaza in dieta vegetariana: fasole, nuci, mazare, produse din soia, tofu etc. Laptele si ouale sunt de asemenea surse excelente de proteine.
– Fier. Fierul functioneaza ca principal purtator de oxigen in sangele din corp. Din fericire, se regaseste in multe surse de plante, precum fasole, naut, cereale integrale, grau, ovaz, broccoli, fructe uscate etc.
– Calciu. Calciul joaca un rol important in sanatatea oaselor, a dintilor puternici si in general a rezistentei oaselor. Legumele cu frunze de culoare verde inchis contin calciu, dar cantitatea pe care organismul o absoarbe din aceste surse poate varia. Laptele si produsele lactate sunt bogate in calciu si sunt cea mai buna modalitate de a te asigura ca cel mic primeste necesarul de calciu zilnic.
– Zinc. Zincul joaca un rol important in cresterea celulelor si ajuta sistemul imunitar sa functioneze corect. Fasolea alba, nautul, lintea, semintele de dovleac si germenii de grau sunt toate surse bune de zinc, dar corpul poate absorbi mai usor zincul din produsele lactate.
– Vitamina B12. Aceasta vitamina joaca un rol esential in functia nervoasa si ajuta la formarea ADN-ului si a celulelor rosii din sange. Se regaseste doar in produsele de origine animala, inclusiv in oua si lactate. De asemenea, se poate regasi in cerealele fortificate si in drojdia nutritiva.
2. Pentru copilul vegetarian, faceti schimbari simple
Multe preparate pe baza de carne pot fi transformate in alternative vegetariene, cu foarte putin efort. De exemplu, puteti face pizza cu legume, lasagna cu legume in loc de carne de vita si puteti inlocui friptura cu fasole verde. Incercati sa folositi alimente pe baza de plante sau care contin substante nutritive ce se gasesc in principal in produsele de origine animala, pentru ca cel mic sa primeasca necesarul zilnic de nutrienti.
3. Includeti vitamina C in dieta copilului
Dietele vegetariene contin de obicei mult fier, dar fierul pe baza de plante nu este la fel de usor de absorbit de organism precum sursele animale de fier. Vitamina C, care se gaseste in multe fructe si legume, ajuta la imbunatatirea absorbtiei fierului in organism. Citricele, cum ar fi portocalele, pepenele galben, kiwi, ananas, capsuni, rosii, ardei gras si conopida sunt toate surse bune de vitamina C.
4. Atentie la mancarea nesanatoasa (junk food)
A nu consuma carne, nu inseamna automat o dieta mai sanatoasa. De aceea, ar trebui sa va asigurati ca inlocuiti carnea (si produsele lactate, dupa caz) cu gustari si mese sanatoase, nu cu alimente procesate si ambalate. Legumele taiate, fructele, biscuitii din grau integral, nucile, sunt optiuni bune de gustari hranitoare pentru vegetarieni.
Ganditi mesele in jurul surselor sanatoase de proteine, cum ar fi lintea sau fasolea si inlocuiti branzeturile bogate in grasimi cu lactate cu un continut scazut de grasimi. Incercati versiuni vegetariene ale mancarurilor preferate pe baza de carne – burgeri cu fasole, pizza vegetariana, carnati cu soia, falafel/ chiftele cu naut.
Acestea au in general mai putine grasimi saturate si mai putin colesterol decat versiunile pe baza de carne. Oricum, este bine sa cititi etichetele de pe produsele cumparate, pentru a evita substantele chimice adaugate, conservantii sau zaharul.