ClickCease
Coș de cumpărături
Contactează-ne +40 728 821 935
Livrare gratuită pentru comenzile peste 200 lei

7 Trucuri pentru teme de succes


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/r103553bubu/public_html/wp-content/themes/buburuza/functions.php on line 199

Ce au oare temele de sunt atat de infricosatoare pentru intreaga familie? Pare uneori ca la inceput elevii iubesc sa-si faca temele, dar pe parcurs isi pierd rapid interesul si entuziasmul. Devin lenti, obositori si cer tot mai mult implicarea parintilor. Dupa o zi lunga, in niciun caz nu iti doresti sa te apuci de ecuatii si eseuri – vrei doar sa iei cina in tihna alaturi de familie si sa pornesti linistit spre rutina de culcare.

Sa faci pe politistul, iar nu functioneaza – cicaleala ii face pe copii sa se simta incapabili si frustrati. Cea mai buna solutie este sa te gandesti ca esti un fel de antrenor si majoreta atunci cand vine vorba despre temele copilului tau. Iata cateva sfaturi bune pentru teme de succes.

1. Faceti temele cat mai devreme posibil

Este de preferat ca cel mic sa se apuce de teme imediat ce ajunge acasa de la scoala, mai ales daca este tipul copilului care isi mentine entuziasmul. Sigur, sunt si copii care au nevoie de pauza, iar in acest caz poti sa prelungesti putin timpul. Ideal ar fi ca temele sa se realizeze intre ora 15 si 17. Ora 17 ar trebui sa fie cel mai tarziu moment cand copilul se poate apuca de teme.

2. Ajuta-l sa aiba incredere in fortele lui proprii

Cand copiii nu primesc imediat ceea ce isi doresc sau nu-si dau seama imediat cum sa rezolve un exercitiu, s-ar putea sa creada ca nu sunt suficient de inteligenti. Poti sa te asezi alaturi de copilul tau si sa descoperiti impreuna prima problema de rezolvat. Acest lucru ar putea sa-l ajute sa-si aminteasca restul. Apoi, ofera-i laude: “Ai facut o treaba grozava aici! Incerca acum cu urmatorul exercitiu.”

O alta strategie care functioneaza este sa-i arati copilului ce probleme sau exercitii similare a facut in clasa. Acest lucru ar putea sa-i reimprospateze memoria, asa incat sa poata relua pasii. In plus, te ajuta pe tine ca parinte sa vezi ce a invatat deja.

3. Imparte temele in doua – pentru cei coplesiti

Pentru a usura sarcina copilului si daca acesta are teme foarte multe, le poti imparti in doua. Spune-i sa rezolve mai intai o parte din ele sau la o materie, dupa care poate sa ia o pauza de 15 minute si sa se apuce de urmatoarele teme.

teme copii

4. Permite-i copilului sa schimbe locul in care isi face lectiile

Cand simti ca este lipsit de entuziasm, poti sa-i permiti sa-si faca lectiile in alta parte – de exemplu pe biroul tau, la masa din bucatarie in timp ce tu gatesti, in living, in timp ce tu desfasori o alta activitate. Acest lucru poate fi de folos pentru copiii care obisnuiesc sa viseze cu ochii deschisi si sa se plictiseasca usor de facutul temelor.

5. Ofera-i feedback pozitiv

Copiii mici au nevoie permanent de feedback, asa ca este perfect normal sa-i corectezi la teme, sa le spui unde au gresit si ce au facut bine. Spune-i de exemplu: “Aaa, uite ce bine ai scris aici!” sau “Wow, propozitia asta chiar este originala”, “Aici chiar ai evoluat, ai rezolvat exercitiul mai bine decat ieri.”. Aceste expresii sincere il vor ajuta sa-si doreasca sa faca mai bine si sa se imbunatateasca.

6. Lasa-l sa lucreze singur in camera

Daca trage de timp si de tine, cel mai probabil isi doreste mereu interactiune si validare. Dar, solutia in acest caz este sa-l lasi singur intr-o incapere ca sa-si rezolve temele in liniste. Evita sa stai langa el, iar daca trebuie sa stati in aceeasi camera, asigura-te ca exista o distanta considerabila intre voi (in timp ce tu faci o anumita activitate, el isi vede de teme).

7. Ajuta-l sa-si gestioneze sarcinile si temele

Daca are teme la mai multe materii sau proiecte complexe, invata-l sa gestioneze cat mai bine aceste sarcini, in bucati de lucru. Impartiti impreuna proiectul sau temele si ajuta-l sa estimeze cam cat ii va lua ca sa finalizeze fiecare etapa. De aici, puteti construi chiar un calendar zilnic sau saptamanal.

In cazul in care copilul are si extra activitati pe langa scoala, un orar bine pus la punct o sa-l ajute sa vizualizeze mai usor ceea ce are de facut.

Cand plange pentru ca nu reuseste ceva sau pentru ca nu reuseste sa termine la timp, empatizeaza cu el in loc sa-l critici ca nu este suficient de bun. Spune”Uau, dar chiar ca e mult de lucru.”, “Te inteleg.”, “Hai sa incercam sa…” Dupa ce ai inceput astfel, copilul va fi mult mai deschis ca sa-ti accepte sugestiile si se va concentra mai bine pe ceea ce are de facut.

Tine cont de aceste sfaturi si sugestii si veti reusi impreuna sa stabiliti o rutina sanatoasa pentru efectuarea temelor… fara furie, fara plansete, certuri si lamentari care creaza stres atat pentru cel mic, cat si pentru tine.

Abonează-te la newsletter-ul buburuzei
Produsul a fost adăugat în coș!